Mochos is een bergdorp op vierhonderd meter hoogte nabij de badplaats Stalis. Het hoort tot de provincie Pediada van de gemeente Malia.
Vanaf Stalis gaat er een weg richting Mochos en de Lassithi vlakte. Mochos is een leuk traditioneel bergdorp met een erg gezellig centrum. Bij het dorpsplein zijn meerdere cafés en restaurants. Hier staat ook de grote kerk van het dorp die gewijd is aan de Annunciatie van de Heilige Maagd en aan Agia Paraskevi. Mochos ligt op een bergplateau in midden van veel olijvengaarden en druivengaarden. De meeste inwoners zijn boer of landbouwer. Veel mensen uit Mochos werken in de zomer in het toeristische Stalis of in Malia. In Mochos is er een actieve culturele vereniging die allerlei evenementen organiseert. Zo wordt er ieder jaar een groots carnavalfeest gevierd.

Mochos is een dorp dat reeds in de 8e en 9e eeuw bestond. De eerste inwoners zouden monnikken zijn geweest. Volgens oude archieven, zou het dorp in de middeleeuwen Mogho heten. In het jaar 1583 woonden hier 451 inwoners.

(Tekst © De Griekse Gids)

Onze woning staat bij de lokale bevolking bekend als "Villa Olof Palme". 
Premier Olof Palme van Zweden was een fervent liefhebber van Kreta, en kreeg deze villa uit naam van de bevolking van Mochos geschonken.
Na zijn overlijden is het huis enige tijd in gebruik geweest als museum. 
Sinds 2016 is het compleet gerenoveerd en in gebruik als woning.

Onze appartementen zijn een ideale uitvalsbasis om Kreta te verkennen. U zit een paar kilometer van de kust, waar dorpen als Malia, Chersonissos en Stalis liggen. Wij wonen aan de voet van de Lassithi hoogvlakte, waar u bijvoorbeeld de grot van Zeus kunt vinden (waar volgens de overlevering de God Zeus is geboren).

Iedere woensdagavond is er een Kretenzer avond op het plein van Mochos, vol gezelligheid, traditionele dans, eten en drinken! Dit alles op loopafstand van de woning.

Dit mag u zeker niet missen als u bij ons verblijft!